Hackathon voor én door de Kempen

#HACK KEMPEN

2024

FAQ

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
Sorry, our sale is over, see you next time

Wat is een hackathon?

Volgens Wikipedia is het als volgt:

“Een Hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers non-stop aan de slag gaan en binnen een korte tijd, oplossingen voor aangereikte casussen bedenken.“

Dat vat het goed samen vonden wij. Want ook wij gaan non-stop werken (+/- 34u lang), mét teams én op basis van casussen, “challenges” in ons geval, aangereikt door Kempische bedrijven.

Wikipedia gaat verder:

“Het evenement is meestal gratis omdat het wordt gesponsord door de aanbieders van die casussen. De sponsors motiveren de deelnemers door aantrekkelijke prijzen in het vooruitzicht te stellen.”

Gratis is helaas niet mogelijk voor ons, want het organiseren van zo’n event kost nu eenmaal wat centen. MAAR! We doen er wel alles aan om de deelnameprijzen zo laag mogelijk te houden!

De oorsprong:

“Oorspronkelijk (1999) komt het concept voort uit de ICT-wereld, vandaar de naam (hack en marathon). Hacken wordt dan als een positieve actie gezien, namelijk om samen te komen tot een verbetering van bestaande software. Dit idee wordt ook toegepast om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan zoals het verbeteren van het milieu of het onderwijs.“

Wij gaan dus aan de slag met verschillende innovatie-uitdagingen die uit de Kempische bedrijven komen. We zorgen ervoor dat het Challenges uit het echte leven zijn die een meerwaarde voor de regio hebben, innovatief zijn en leuk zijn om aan te werken!

Bovendien zetten wij in op een team met verschillende achtergronden (expert in je vakgebied, business, marketing, design, IT, zorg, bouw, …), het beste team bestaat namelijk uit complementaire mensen, dus iedereen is welkom!

Wat is de bedoeling van Hackkempen dan?

Wel, we gaan mensen met goesting samen zetten om aan die Kempische Challenges te werken. Zo willen we ervoor zorgen dat innovatie uit de regio meer zichtbaarheid krijgt en dat mensen mét goesting meer zicht krijgen op de coole initiatieven en bedrijven uit de regio!

Stel je voor dat je zo de job van je leven vindt… op fietsafstand van thuis! Of wie weet ben jij wel de volgende Kempische startup?

Wie kan/mag er deelnemen?

Iedereen! Als je maar een dosis gezond verstand hebt en goesting hebt om in team mee te werken aan innovatieve concepten die een verbinding hebben met onze mooie regio!

We mikken op een gezonde mix van studenten en professionals. Een 75-tal in totaal.

Een geslaagde hackathon is er namelijk eentje waar je mensen kan doen samenwerken op basis van enthousiasme, frisse ideeën, gemixt met de expertise van ervaren mensen.

Bovendien zetten wij in op een team met verschillende achtergronden (expert in je vakgebied, business, marketing, design, IT, zorg, bouw, …), het beste team bestaat namelijk uit complementaire mensen, dus iedereen is welkom!

Hoe ziet Hack Kempen vent eruit qua structuur?

Ah! We zijn blij dat je het vraagt! Hier komt ons lijstje:

 1. We komen op zaterdag vanaf +/- 8u allemaal samen in de Innovatiecampus in Geel
 2. Nadat we jullie welkom geheten hebben, stellen de bedrijven zichzelf en hun bijhorende Challenges voor.
 3. Daarna word je gevraagd om aan te sluiten bij de Challenge van je keuze. Je zal de rest van het weekend aan die uitdaging werken met het team waar je in terecht komt.
 4. Een ideaal team zal bestaan uit 4-7 mensen en zal idealiter een mix zijn van verschillende achtergronden, maar stel:
  1. je team wordt te groot (wegens super coole Challenge 😉 ): wij zullen dan ingrijpen door mensen naar andere Challenges te leiden of door extra teams op dezelfde Challenge te laten werken.
  2. dat er mensen met een gelijkaardig profiel in je team zitten: ook dan zullen we je aanspreken om bij een ander team aan te sluiten. Het is immers de combinatie van verschillende ervaringen en expertises die tot het ultieme resultaat leidt.
 5. Per team zal er een “Team Captain” worden aangeduid. Hij/zij zal het team inspireren, motiveren, doen ‘bougeren’ en hopelijk naar de winnende pitch brengen!
 6. Direct na de teamvorming gaan jullie aan de slag met het uitwerken van jullie Challenge. Grofweg kan je daar 3 onderdelen in vinden, nl: Brainstorming, Uitwerking en Presentatie.
 7. Tijdens het hele weekend bieden we workshops aan die je helpen met het scherpstellen van ideeën, een businessmodel uit te werken, je presentatie uit te werken, etc… Geen ervaring vereist dus!
 8. Op zondagnamiddag worden de oplossing door elk team aan de professionele jury gepitcht en zal er een winnaar worden gekozen! Benieuwd welke prijzen er te winnen zijn? Hou dan zeker onze communicatie in de gaten de komen weken/maanden!
 9. We gaan dus 34u aan één stuk zorgen voor een uitdagende omgeving mét begeleiding én de nodige catering en coole ervaringen!

Hoe geraak ik van idee tot pitch? Wat als ik geen ervaring heb?

Geen zorgen! Door de mix van mensen met een verschillende achtergrond in 1 team, geraak je gegarandeerd aan een mooie oplossing voor je Challenge. Bovendien zorgen wij ervoor dat je met vragen doorheen het weekend terecht kan bij onze Coaches en Experten. Zij delen met veel plezier hun expertise en trekken je mee tot de finish op zondag!

Doorheen het weekend hebben we trouwens ook enkele workshops voorzien (ideation, business model canvas, …), je krijgt dus alle middelen aangereikt om van probleem naar oplossing tot uiteindelijk de pitch te komen.

Hoe kom ik in een team terecht?

Zoals we hierboven al schreven worden de teams op zaterdagochtend gevormd. Meestal gaat dat behoorlijk organisch, vanzelf dus. Maar zoals we ook al schreven mikken we wel op een mooie mix van verschillende achtergronden per team. Het kan dus zijn dat je gevraagd wordt om een ander team te kiezen als de mix van je team niet optimaal blijkt. Als je samen met vrienden wilt inschrijven kan dat, maar de ervaring leert dat je een leerrijker en toffer weekend hebt als je niet samen in 1 team zit.

Kunnen we een volledig team al inschrijven?

Dat kan. Maar enkel als jullie aan een specifieke challenge willen werken. Spreek zeker je werkgever aan of ze je daarin willen ondersteunen. Een hackathon is immers een super coole, uitgelezen kans om in een totaal andere setting te brainstormen en samen te werken aan een uitdaging. Wedden dat je op hele andere oplossingen komt dan diegene die je vindt tijdens de normale werkweek?

Moet ik aanwezig zijn/blijven?

Best wel. Het is immers erg belangrijk voor de sfeer en de samenhang van je team om samen te blijven werken aan je Challenge. Bekijk dus op elk moment hoe je nuttig kan bijdragen. Je zal er van verstelt staan hoe leuk het is om samen te werken aan een stuk van de Challenge op basis van en samen met iemand met een totaal andere achtergrond dan de jouwe! Natuurlijk, als je niet ver af woont en je wilt thuis gaan slapen…. Hou je niet in. Maar zorg wel dat je team op je kan rekenen!

Kan ik slapen indien nodig?

Meestal zorgt de spannende sfeer ervoor dat er weinig geslapen wordt op Hackathons, dus óf je kan slapen is maar de vraag 😉 Wij gaan in ieder geval wel voor slaapruimte zorgen. Breng je slaapzak en matje/matrasje maar mee, dan kan je in ieder geval proberen of het je lukt 😉

Is er voldoende te eten en drinken voorzien?

Spreek met iemand die al een Hackathon meegedaan heeft en die persoon zal je waarschijnlijk bevestigen dat er méér dan genoeg catering voorzien werd. Dat is ook óns plan.  Ook wij weten als geen ander dat de catering zéér belangrijk is! Het zorgt niet enkel voor energie om er tegenaan te kunnen gaan, maar de momenten dat je samen eet zijn ook erg gezellig. Ze zorgen voor de diepere connectie tussen de deelnemers.

Ik heb dus geen (zak)geld nodig tijdens het weekend?

Neen. Tenzij je zotte dingen wilt doen niet dus.

Hack Kempen Partners

#HACKKEMPEN is fier op de HACK KEMPEN PARTNERS van 2023 die een uitdagende probleemstelling wisten voor te leggen. 

Hack Kempen Powered By

Naast onze Hack Kempen Partners, zijn we ook volgende bedrijven heel dankbaar. Eén voor één hebben ze geholpen om Hack Kempen op poten te zetten (van de locatie, naar warme intro’s tot de inkleding).